De scenario’s en het concept-voorkeursalternatief

Wat stond er in de scenario’s en het concept-voorkeursalternatief?

Er zijn als eerste twee scenario’s gemaakt (zie onderstaande tabel). Scenario 1 gaat over een groenblauwe, dorpse gemeente. Scenario 2 gaat over een gemeente waar veel mensen uit de regio wonen. Het is dan makkelijk om de scenario’s te vergelijken. Na de beoordeling van de scenario’s is het concept-VKA gemaakt. De gemeente heeft in het concept-VKA ook algemene punten beschreven waar ze aan werken. Dit gaat bijvoorbeeld over klimaatadaptatie en de gezonde leefomgeving.

Thema

Scenario 1

Scenario 2

Concept-VKA

Wonen

De gemeente bouwt ongeveer 900 nieuwe huizen. Dit zijn verschillende soorten huizen, bijvoorbeeld appartementen en gezinswoningen.

De gemeente bouwt ongeveer 2.500 nieuwe huizen. Dit zijn verschillende soorten huizen, bijvoorbeeld appartementen en gezinswoningen.

De gemeente bouwt tot 2027 maximaal 1.003 nieuwe huizen. Daarna bouwt ze 682 nieuwe huizen. Dit zijn verschillende soorten huizen, bijvoorbeeld appartementen en gezinswoningen.

Voorzieningen

De gemeente maakt dorpscentra met voorzieningen. Dit is bijvoorbeeld een school, huisarts of supermarkt.

De gemeente brengt voorzieningen bij elkaar. In nieuwe wijken maakt de gemeente nieuwe voorzieningen. Dit is bijvoorbeeld een school, huisarts of supermarkt.

De gemeente maakt bestaande voorzieningen beter. Er komen nieuwe voorzieningen als dat nodig is. Dit is bijvoorbeeld een school, huisarts of supermarkt.

Natuur

De gemeente verbindt de dorpen met de natuur door nieuwe fietspaden en wandelpaden aan te leggen.

De gemeente verbindt de natuurgebieden beter met elkaar. Er komt groen in en tussen de dorpen.

De gemeente verbindt de natuurgebieden beter met elkaar.

Mobiliteit

Er komen nieuwe fietspaden tussen de dorpen. Auto’s worden minder gebruikt.

Er komen meer plekken voor het openbaar vervoer. Er komen met fietspaden naar de steden in de buurt.

Er komt meer duurzaam vervoer, zoals deelauto’s en laadpunten. Er komen twee mobiliteitshubs.

Transitie landelijk gebied

Er komt meer landbouw in combinatie met natuur. De grond voor landbouw blijft gelijk in grootte.

Er komt landbouw met nieuwe techniek en met ruimte voor de opwekking van duurzame energie.

Er komt meer landbouw in combinatie met natuur. Boeren die willen stoppen kunnen andere dingen doen, zoals het starten van een boerenwinkeltje of het opwekken van duurzame energieopwekking.

Toerisme

Er komt meer ruimte voor ontspanning in de natuur. Er is ruimte voor kleine hotels en B&B’s.

De gemeente verbetert de bestaande fietspaden en wandelpaden.

Er komen meer toeristen voor de natuur en cultuur uit de regio.

Bedrijventerreinen

Bestaande bedrijventerreinen worden duurzaam en groen. Er komt geen bedrijventerrein bij.

Bestaande bedrijventerreinen worden plekken waar mensen kunnen wonen en werken. Er komen alleen bedrijven die in de gemeente nodig zijn.

Er komen alleen bedrijven bij die goed zijn voor de inwoners. Bedrijven worden duurzaam en groen.

Duurzame energie

Er komen zonnepanelen op daken en op land. Dit gaat samen met andere functies.

Er komen zonnepanelen op daken en in het buitengebied. De gemeente kijkt na 2030 ook naar windenergie.

De gemeente combineert duurzame energie met andere functies. Er komen zonnepanelen op daken en in het buitengebied. De gemeente kijkt na 2030 ook naar windenergie.

Klimaatadaptatie

De gemeente maakt meer ruimte voor groen en water tegen klimaatverandering.

De gemeente bouwt huizen die tegen klimaatverandering kunnen. En komt veel ruimte voor groen en water.

In de dorpen komt ruimte voor water. De gemeente maakt dorpen klaar voor klimaatverandering.

Circulariteit

Geen uitspraak

Geen uitspraak

Er is in de toekomst minder afval. De bouw gebruikt duurzame spullen.



Wat blijkt uit scenario’s en het concept-voorkeursalternatief?

De gemeente Sint-Michielsgestel heeft verschillende invullingen voor nieuw beleid laten toetsen om te zien wat de gevolgen hiervan zijn. Eerst heeft de gemeente twee scenario’s gemaakt. De scenario’s hebben een verschillende invulling van plannen. De scenario’s zijn beoordeeld. Er is gekeken naar de beoordelingsaspecten en hoe die er op dit moment voor staan. De vraag is of de leefomgeving door de nieuwe plannen beter wordt (kansen) of slechter (risico).

Scenario 1 heeft meer groen. Meer groen zorgt ervoor dat er kansen zijn dat het beter gaat met natuur en klimaat. In scenario 1 worden meer fiets- en wandelpaden gemaakt. Scenario 2 heeft meer bouw en daardoor zijn er veel risico’s. Nieuwe huizen zorgen ervoor dat het slechter kan gaan met natuur en verkeersveiligheid.

Na de beoordeling van de scenario’s is een concept-VKA gemaakt. Dit is een combinatie van de twee scenario’s en nieuwe ideeën. Er is ook gekeken hoe de risico’s uit de scenario’s in kansen kunnen veranderen. Ook het concept-VKA is beoordeeld op kansen en risico’s.

Door scenario 1 gaat het met veel beoordelingsaspecten beter. Door de gemeente groener te maken, gaat het beter met bodem en natuur. Door scenario 2 gaat het met andere beoordelingsaspecten beter. Het gaat beter met wonen en werken. Maar er zijn ook risico’s dat het slechter gaat. Voor het concept-VKA is gekeken wat goed werkt bij scenario 1 en 2. Daarom gaat het bij het concept-VKA ook met veel beoordelingsaspecten beter. Wonen, gezondheid, klimaatadaptatie en natuur worden beter door het concept-VKA.

Zoals eerder beschreven zijn er op dit moment beoordelingsaspecten die er niet goed voor staan. Voor de scenario’s en het concept-VKA is gekeken wat er met deze beoordelingsaspecten gebeurt door de nieuwe plannen. Dit is te zien in de onderstaande tabel. In de tabel is te zien of het beter gaat () of slechter () door de scenario’s of het concept-VKA. Het kan ook zijn dat het veel beter of slechter wordt in vergelijking met het andere scenario. In dat geval zijn er twee pijlen te zien ( of ).

Met scenario 1 zijn er voor veel knelpunten kansen dat het beter wordt. Alleen ontsluitingskwaliteit OV en geluidhinder blijven gelijk. Voor scenario 2 zijn er kansen en risico’s. Voor fiets- en wandelnetwerk en duurzame energieopwekking zijn er kansen dat het beter wordt. Voor broeikasgassen en geluidhinder zijn er risico’s dat het slechter wordt. Voor ontsluitingskwaliteit OV en oppervlaktewater blijft het gelijk.
In het concept-VKA is alleen voor geluidhinder nog een risico dat het slechter wordt (zie onderstaande tabel). Voor de andere beoordelingsaspecten zijn er kansen dat het beter wordt.

Knelpunten

Score

Scenario 1

Scenario 2

Concept-VKA

Fiets- en wandelnetwerk

=

Ontsluitingskwaliteit OV

=

0

0

Duurzame energieopwekking

↑↑

Broeikasgassen

Oppervlaktewater

=

0

Geluidhinder

0




Ook voor de beoordelingsaspecten die een verslechtering laten zien is gekeken wat er gebeurt door de nieuwe plannen (zie onderstaande tabel). Met scenario 1 zijn er geen risico’s dat het slechter gaat. Voor scenario 2 is dat wel voor beoordelingsaspecten: beschermde natuur (Natura 2000) en omgevingsveiligheid. Dan kan het verder verslechteren.
In het concept-VKA zijn er geen risico’s dat het slechter wordt . Voor omgevingsveiligheid zijn er geen kansen of risico’s. Voor de andere beoordelingsaspecten zijn er kansen dat het beter wordt.

Aandachtspunten

Score

Scenario 1

Scenario 2

Concept-VKA

Werkgelegenheid en arbeidsmarkt

0

Werklocaties

0

Hitte

Nu ↓

Toekomst

0

Beschermde natuur (Natura 2000)

Nu ↑

Toekomst

↓*

Omgevingsveiligheid

0

↓*

0

Beweegvriendelijke leefomgeving

↑↑

Passend woningaanbod

0

Passend voorzieningenaanbod

↑↑

  • * Bij deze aspecten is er een verslechtering naar de score ‘rood’. Het aandachtspunt kan een knelpunt worden.




Het kan ook zijn dat er zoveel risico’s zijn dat een beoordelingsaspect dat er eerder goed voor stond, nu slechter wordt. Voor welke beoordelingsaspecten dit geldt is te zien in de onderstaande tabel. Voor scenario 1 zijn die er niet. Voor scenario 2 gaat het om biodiversiteit, groene leefomgeving, verkeersveiligheid, geurhinder en luchtkwaliteit.
In het concept-VKA is alleen voor geurhinder nog een risico dat het slechter wordt. Voor de andere beoordelingsaspecten zijn er kansen dat het beter wordt.

Nieuwe aandachtspunten

Score

Scenario 1

Scenario 2

Concept-VKA

Biodiversiteit

=

Groene leefomgeving

=

Verkeersveiligheid

=

0

Geurhinder

Luchtkwaliteit




Er zijn ook beoordelingsaspecten die geen score hebben. Dit zijn kwalitatieve beoordelingsaspecten. In de foto van de leefomgeving is alleen beschreven hoe het er mee gaat, nu en in de toekomst (zie Tabel 0.8). De omgevingsvisie heeft ook een effect op deze beoordelingsaspecten. Bij scenario 1 gaat het met alle beoordelingsaspecten beter, behalve kennis en innovatie en afval en grondstoffen. Bij scenario 2 zijn er twee beoordelingsaspecten waar het slechter mee gaat: Natuurnetwerk Brabant en ecologische verbindingszones en landschap, cultuurhistorie en archeologie. Bij het concept-VKA gaat het ook met alle beoordelingsaspecten beter, behalve kennis en innovatie.

Kwalitatieve beoordelingsaspecten

Scenario 1

Scenario 2

Concept-VKA

Kennis en innovatie

0

0

Toerisme en recreatie

↑↑

Duurzame landbouw

↑↑

Afval en grondstoffen

0

0

Bodemkwaliteit

0

Grondwater

0

Natuurnetwerk Brabant en ecologische verbindingszones

Landschap, cultuurhistorie en archeologie